Kunstzinnig Centrum Randstad in het centrum van Almere-Stad
RAKU stoken met het KCR  
 Raku stoken is een specifiek keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk te maken.


 
    
Het aardewerkstuk wordt eerst biscuit gebakken, dan geglazuurd met speciale Raku-glazuren en daarna ondergaat het het  raku stoken proces. Het bakproces vereist een speciale raku oven die wordt gestookt met propaan en bereikt temperaturen tot ongeveer 1000 C).

Het werk wordt uit de rakuoven gehaald met behulp van een speciale raku tang. Dit omdat het werkstuk dan nog ca. 1000 graden heet is. Wanneer het nog heet is en gloeit, wordt het geplaatst in een metalen ton vol met houtvezel en een beetje gras. De hitte die uit werkstukken komt maakt dat het houtvezel in de ton spontaan gaat branden.

Nadat de werkstukken in de ton zijn geplaatst, wordt er een deksel op geplaatst en het werkstuk smeult dan in de ton. Als het vuur de zuurstof in de ton verteert, trekt ook de zuurstof uit het aardewerk en het glazuur. Dit proces na de brand heet reductie . Het is in dit stadium dat de unieke uitstraling van het raku aardewerk ontstaat. De resultaten zijn onvoorspelbaar, omdat ze zijn gevormd door het natuurlijke proces van verwijdering van zuurstof.

    

Het raku aardewerk blijft in de gesloten ton voor ongeveer 15 minuten, daarna wordt het aardewerk gekoeld en geplaatst in een bak water. Dit bevriest de patronen die zijn gemaakt tijdens de reductiefase. De hoeveelheid tijd dat een stuk in het koelwater moet blijven is grotendeels afhankelijk van het stuk en de omvang ervan.
 

WANNEER EN WIE

Raku-stoken is vooralsnog uitsluitend voor keramiek cursisten van het KCR.
Indien je als niet-cursist toch werkstukken wilt Raku-stoken dan kan dat in overleg met ons KCR.
Niet-cursisten kunnen daarvoor contact met ons opnemen.

Wij proberen 2 keer per maand een Raku dagdeel te organiseren. We zijn natuurlijk afhankelijk van het weer omdat we dit buiten doen. Voorgenomen dagdelen zijn op dinsdagavond (zolang het nog licht is) en op donderdagmiddag.
Tevens zullen wij af en toe een zaterdag inroosteren. Op onze pagina
agenda & overzicht staan de data voor de RAKU stoken vermeld.

Het KCR verstrekt en verkoopt geen Raku-glazuren. Werkstukken dienen voor de stook dus al geglazuurd te zijn.
 

Kosten
Cursisten betalen 2 strippen of 27,- voor 2 werkstukken van max A4 formaat.
Niet-cursisten betalen 37,50 voor 2 werkstukken van max A4 formaat.

Aanmelding
Uitsluitend na telefonisch contact.